Va simtiti obositi, luati in greutate desi nu mancati foarte mult? S-ar putea sa aveti probleme cu tiroida. Cum puteti afla daca tiroida functioneaza cum trebuie? Este nevoie de analize de sange pentru a afla nivelul hormonilor tiroidieni T3 si T4 si al TSH-ului.
TSH-ul este un hormon secretat de glanda hipofiza care, asa cum ii spune si numele (thyroid stimulating hormone), ajuta tiroida sa functioneze normal. Daca nivelul acestui hormon in sange este crescut, iar nivelul hormonilor tiroidieni este scazut, atunci simptomele pe care le aveti se datoreaza Hipotiroidismului.
Poate sa existe si un nivel normal al hormonilor tiroidieni iar simptomele sa nu fie foarte pregnante, dar daca TSH-ul este crescut, atunci este vorba despre un Hipotiroidism subclinic care se poate transforma in timp in Hipotiroidism clinic.
Hipotiroidismul de care am vorbit mai sus este Hipotiroidismul primar, ale carui cauze se gasesc la nivelul glandei tiroide. Dar mai exista si un Hipotiroidism secundar, datorat glandei hipofize care nu mai produce suficient TSH, si ca urmare tiroida nu mai functioneaza cum trebuie. In acest caz, nivelul TSH-ului din sange este scazut, nu crescut ca in cazul Hipotiroidismului primar.
Cauze de Hipotiroidism primar:
- Tiroidita Hashimoto (una dintre cele mai frecvente cauze de hipotiroidism primar), este o bola autoimuna in care organismul nu isi mai recunoaste tesutul tiroidian si ataca glanda tiroida, producand un sindrom inflamator cronic cu distructia progresiva a glandei
- Lipsa iodului din diete sau un aport exagerat de iod si aici as atrage atentia asupra consumului de sare iodata care nu numai ca nu este recomandat la normotiroidieni dar care in timp poate sa afecteze o tiroida care functioneaza normal
- Tratamentul cu anumite medicamente: litiu, amiodarona, rifampicina
- Indepartarea chirurgicala a tiroidei
- Tratamentul cu iod radioactiv
- Cauze congenitale.
Cauze de Hipotiroidism secundar: adenom hipofizar, iradiere craniana, medicamente (litiu, dopamina), boli genetice.
Simptome care pot ridica suspiciunea de Hipotiroidism sunt: cresterea in greutate insotita de un apetit normal sau chiar scazut, oboseala, lipsa de energie, depresia, somnolenta, tulburarile de memorie, constipatia, intoleranta la frig, tulburarile menstruale, caderea parului, durerile articulare, hipotonia musculara, scaderea libidoului, pielea uscata, unghiile friabile, raguseala, hipoacuzia, gusa (marirea de volum a glandei tiroide).
Tratamentul consta in terapie hormonala substitutiva, adica se administreaza hormonii tiroidieni care lipsesc.
Homeopatia stimuleaza glanda tiroida sa produca hormoni, astfel incat dozele necesare pentru tratamentul de substitutie pot fi scazute progresiv, iar in anumite cazuri chiar se poate renunta la aportul extern de hormoni.
Calcarea Carb, Thuja, Nat. Sulph, Graphites, Ammon Carb, Thyrodinum, Iodium, Nux Mosc, Lycopodium, Pulsatilla, sunt cele mai folosite remedii in tratarea Hipotiroidismului. Alegerea remediului se face in functie de simptomele generale si caracteristicile individuale ale fiecarui pacient in parte, pentru ca desi diagnosticul este acelasi, fiecare organism manifesta boala diferit .
IMPORTANT!
Nu este recomandata autoadministrarea remediilor homeopate deoarece pot sa apara efecte secundare nedorite. In plus, gasirea remediului homeopat potrivit nu este suficienta, este necesara stabilirea unei doze adecvate, in functie de sensibilitatea individuala.
Va invit la cabinet pentru a descoperi impreuna remediul cel mai potrivit pentru Dvs!
Programari : 0745 660 035
Adresa: Cart. 1 Mai Str. Victor Papillian, Bl E14 , Craiova, Dolj.
Harta locatiei