Homeopatie Craiova

Dr. Lungu Daniela, Medic Homeopat Craiova

Tratarea Alergiilor Utilizand Homeopatia

Alergiile apar datorita unei reactii imunologice exagerate a organismului la anumite substante din mediul inconjurator numite alergeni. Alergenii sunt substante care in mod normal sunt inofensive, raspunsul alergic la aceste substante fiind datorat unui dezechilibru care exista la nivelul organismului.

Acest dezechilibru poate fi mostenit , dar cresterea incidentei alergiilor in ultimii ani sugereaza si alte cauze decat predispozitia genetica. Aceste cauze ar putea sa fie modificarile din mediu, cum ar fi poluarea excesiva si modificarea stilului de viata incluzand modificarile dietetice si ale conditiilor de igiena. Astfel a fost lansata o ipoteza interesanta numita ,,Ipoteza igienei”. S-a observat o incidenta mai scazuta a alergiilor in familiile cu mai multi copii si in tarile mai putin dezvoltate.

Ce au in comun aceste segmente de populatie? O expunere mai mare la bacterii si paraziti, care au un rol foarte important in dezvoltarea sistemului imunitar. Organismele noastre au fost obisnuite sa traiasca intr-un mediu cu virusuri si bacterii. Fortandu-l sa traiasca intr-un mediu steril, capata o rectivitate exagerata fata de substante care in mod normal sunt benigne. Concluzia este: lasati copii sa se mai si murdareasca, nu exagerati cu dezinfectarea hainutelor, jucariilor, suprafetelor casnice, asa cum ,,binevoitoare’’ ne sfatuiesc reclamele de la televizor.

Cele mai cunoscute alergene sunt: praful din casa datorita continutului de reziduuri de acarieni, polenul, mucegaiul, anumite alimente, veninul de la anumite insecte cum ar fi albinele, viespile, anumite medicamente, vaccinuri, particulele de piele moarta, saliva sau urina unor animale cum ar fi caini, pisici, frigul sau caldura (crioalergeni), anumite metale (crom, nichel).

Simptomele alergiilor variaza in functie de sensibilitatea individuala, putand sa apara la nivelul cailor respiratorii si sinusurilor, la nvelul pielii sau la nivel digestiv.

La nivelul cailor respiratorii
Rinita alergica apare atunci cand organismul este expus la anumiti alergeni cum ar fi polenul sau praful declansand o reactie imunologica ce are drept rezultat edemul mucoaselor cu producere excesiva de secretii  nazale si oculare, senzatie de mancarime locala, stranut frecvent.Astmul bronsic considerat a avea o componenta alergica, este manifestat prin inflamarea mucoasei bronhiilor insotita de edem, cresterea secretiei si ingustarea spatiului prin care circula aerul, avand ca rezultat respiratia dificila, suieratoare, tusea, senzatia de sufocare.

La nivel cutanat
Urticaria se manifesta prin aparitia unei eruptii cutanate papulare pruriginoase, adica mici umflaturi izolate sau confluente la nivelul pielii, de culoare roz deschis, insotite de senzatia intensa de mancarime.Dermatita atopica sau eczema atopica se manifesta printr-o eruptie la nivel cutanat care provoaca mancarimi, luand aspectul unor placi rosiatice care se pot descuama.

Dermatita de contact alergica (exista si o Dermatita de contact iritativa) apare la 24-48 de ore dupa contactul cu alergenul si se manifesta prin aparitia unor vezicule sau papule pruriginoase care au nevoie de zile sau chiar saptamani pentru a se vindeca.
Dermatita de contact iritativa apare imediat dupa contactul cu substanta cauzatoare, este insotita mai mult de durere decat de prurit si este limitata la zona expusa.

La nivel digestiv
Dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree insotite de obicei si de simptome la nivel respirator sau cutanat, ca cele descrise mai sus. Daca dupa ingestia alimentelor incriminate apar doar simptome digestive, e posibil sa fie vorba de o intoleranta si nu de alergie.  Cele mai cunoscute alimente alergizante sunt: laptele de vaca si derivatele sale, ouale, soia, pestele, crustaceele, arahidele, nucile, cerealele ce contin gluten cum ar fi graul, orzul, secara, unele fructe cum ar fi capsunile, kiwi, s.a.

O alergie alimentara particulara este Alergia alimentara indusa de exercitiu. Pacientii dezvolta reactii alergice gen urticarie sau chiar soc anafilactic dupa ce consuma un anumit aliment si apoi fac un efort cum ar fi un exercitiu fizic sau mers alert. In acest caz consumul alimentului respectiv fara a fi urmat de exercitiu sau exercitiul fara consumul alimentului nu produc reactia alergica, ci numai asocierea celor doua.

La nivel sistemic
Reactia anafilactica este o reactie alergica severa care poate pune in pericol viata datorita obstructiei de la nivelul cailor respiratorii si datorita colapsului cardio-vascular. Este considerata o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare.

Decongestionantele nazale, corticosteroizii sistemici, topici sau inhalatori , antihistaminicele ajuta la ameliorarea simptomelor dar din pacate au efecte adverse pe termen lung. Desensibilizarea prin expunerea treptata la concentratii crescute de alergeni in vederea obisnuirii organismului cu alergenul  si a scaderii reactivitatii organismului in prezenta acestuia, poate fi o metoda eficienta dar din pacate e nevoie de 3 pana la 5 ani pentru obtinerea efectului dorit si se face doar pentru cativa dintre alergeni.

Homeopatia poate modifica aceasta reactivitate exagerata a organismului la substantele din mediu, ducand la ameliorarea sau chiar disparitia simptomelor, fara sa aiba efectele secundare ale medicatiei alopate.

Allium Cepa, Sabadilla, Euphrasia, Wyethia, Nux vomica, Natrum muriaticum, Causticum, Pulsatilla, Arsenicum, Thuja, Gelsemium sunt cateva dintre remediile a caror eficienta a fost dovedita clinic in alergii. In alegerea remediului potrivit se tine cont nu numai de simptomele alergiei dar si de alte caracteristici individuale pe care le prezinta pacientul.

Cu cat tabloul clinic al pacientului este mai apropiat de tabloul clinic al remediului, cu atat remediul va fi mai eficient si va actiona pe o durata mai lunga de timp. In anumite cazuri mai complicate este nevoie de o succesiune de mai multe remedii pentru obtinerea unui rezultat favorabil.

IMPORTANT!
Nu este recomandata autoadministrarea remediilor homeopate deoarece pot sa apara efecte secundare nedorite. In plus, gasirea remediului homeopat potrivit nu este suficienta, este necesara stabilirea unei doze adecvate, in functie de sensibilitatea individuala.

Va invit la cabinet pentru a descoperi impreuna remediul cel mai potrivit pentru Dvs!

Programari : 0745 660 035
Adresa: Cart. 1 Mai Str. Victor Papillian, Bl E14 , Craiova, Dolj.
Harta locatiei