Homeopatie Craiova

Dr. Lungu Daniela, Medic Homeopat Craiova

Despre Homeopatie

Ce este Homeopatia ?
Homeopatia este o medicina alternativa bazata pe ideea ca organismul uman, primind stimularea potrivita, are capacitatea de a se vindeca singur. Fiecare dintre noi are anumite predispozitii inscrise in codul nostru genetic pentru a dezvolta anumite boli. Aceste predispozitii se activeaza in conditii adverse legate de:

  • stress emotional: pierderea unei persoane dragi, conflicte, dificultati financiare, examene
  • stress fizic: conditii atmosferice neprielnice (frig,umezeala, canicula), efort fizic sustinut, lipsa somnului,  alimentatie inadecvata.

Remediile homeopate aduc un surplus de energie organismului pentru a face fata acestor factori stresanti, tratand tulburarile aparute si impiedicand reaparitia lor in conditii similare.

Cum se prepara remediile homeopate?
Remediile homeopate pot fi preparate din diferite substante de origine minerala, animala sau vegetala, prin dilutii successive, fiecare dilutie fiind urmata de un process de agitare viguroasa denumit sucusiune. Cu  solutia astfel obtinuta, se impregneaza granule de zahar care se vor administra sublingual sau diluate in apa. Se poate administra si solutia ca atare dupa ce s-a adaugat alcool pentru ca remediul sa nu-si piarda proprietatile timp mai indelungat.

Cum actioneaza remediile homeopate?
Denumirea de homeopatie provine din cuvantul grec “homoios” care inseamna similar si “pathos” care inseamna boala si se bazeaza pe Legea similitudinii. Conform acestei legi, o substanta care cauzeaza anumite simptome cand este administrata la o persoana sanatoasa, poate vindeca aceleasi simptome cand apar la o persoana bolnava, daca substanta respective este preparata intr-un anumit mod, specific homeopatiei. Cu cat este mai mare asemanarea intre simptomele bolii si simptomele provocate de substanta respectiva la omul sanatos, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare.

Exemple:

  • cand decojim o ceapa, apare o senzatie de usturime la nivelul ochilor, lacrimare  si e posibil sa inceapa sa curga nasul si sa incepem sa stranutam. Daca aceste simptome apar in timpul unei raceli sau a unui episod alergic, o doza homeopata de Allium cepa (ceapa rosie), va ajuta organismul sa se vindece.
  • cand cineva consuma multa cafea, apare agitatie si insomnia. O doza homeopata preparata din cafea va trata insomnia la persoane care prezinta aceleasi simptome.
  • cand suntem intepati de o albina, apar  edem, senzatie de arsura, durere intepatoare, ameliorate la comprese  reci. Aceleasi simptome, daca apar in amigdalita, si daca se amelioreaza la consumul de lichide reci, preparatul homeopat Apis, realizat prin triturarea albinei intregi, va vindeca puseul de amigdalita .
  • daca simptomele pe care le produce urzica in contact cu pielea (mancarime, inflamatie locala) apar in urticarie, intepaturi de insecte, arsuri, remediul Urtica Urens preparat din urzica va trata foarte eficient aceste afectiuni.

Cum decurge o consultatie homeopata?
Homeopatia este o forma de medicina holistica si foarte individualizata.

Holistica
Pacientul este considerat in ansamblul lui, ca pe un tot unitar si nu doar partea care este bolnava. Organismul uman este un ansamblu care funtioneaza armonios cand toate sistemele sunt in stare buna. Daca un organ sau sistem este afectat, intregul organism este afectat, datorita interrelatiei care exista intre sistemele si organele corpului uman. Homeopatia nu trateaza boli ci oameni.

Individualizata
Pacientului i se cere sa descrie foarte amanuntit tot ceea ce il caracterizeaza, in special senzatii, emotii, sentimente, nivel de energie, somn, foame, sete ,apetit, ce il face sa se simta mai bine sau mai rau, cum reactioneaza la factorii de mediu stresanti. Aceste informatii vor fi completate de o examinare fizica amanuntita, asfel incat durata consultatiei initiale dureaza o ora, o ora si jumatate, sau chiar doua ore. Cu cat medicul homeopat isi intelege mai bine pacientul, cu atat sansele de a prescrie un tratament adecvat sunt mai mari.

Cum se administreaza remediile homeopate?
Remediul va fi administrat in doza unica pana la vizita urmatoare, care de obicei are loc dupa 4-6 sapt in afectiunile cronice, cand se va face o evaluare a efectului pe care l-a avut remediul si necesitatea de a repeta doza sau de a administra alt remediu.Granulele homeopate se pun sub limba, fara a se atinge cu mana, si se lasa pana se topesc, fara a fi mestecate sau inghitite. Se recomanda administrarea lor la distanta de mese, cu o jumatate de ora inainte sau la o ora dupa masa.

Dupa administrarea remediului, intreaga perioada pana la urmatoarea vizita la medic nu se vor consuma cafea si produse care contin cofeina (de ex. Coca-cola) si se va evita menta sub orice forma (produse alimentare, aromaterapie, pasta de dinti). In general toate pastele de dinti contin menta si este recomandat sa se utilizeze o pasta de dinti fara menta, de preferat pe care sa scrie ca se poate folosi in timpul tratamentului homeopat. Se evita si substantele cu miros puternic gen eucalipt, camfor. Toate aceste substante sunt interzise in timpul tratamentului homeopat pentru ca pot inactiva remediul si astfel anuleaza efectul terapeutic al acestuia.

In ce afectiuni este utila Homeopatia?
La nivelul sistemului nervos central si periferic: migrene, nevralgii, insomnii,
La nivelul aparatului locomotor: dorsalgii, sciatica, artroze, tendinite, entorse,
Afectiuni din sfera ORL: amigdalite, otite, sinuzite, laringite, viroze respiratorii,
Afectiuni ale organelor abdominale: colici renale, biliare, tulburari de tranzit intestinal,
Afectiuni din sfera genitala: sindroame premenstruale, chisturi ovariene.

In ce afectiuni nu este indicata homeopatia?
Pregatirea medicala a homeopatului ii permite sa diferentieze intre afectiunile care se preteaza la tratament homeopat si cele care depasesc limitele homeopatiei cum ar fi urgentele chirurgicale si medicale, fracturile, tumorile maligne.

Este homeopatia placebo?
Multi critici ai homeopatiei sustin efectul placebo al remediilor homeopate, datorita diluarii succesive la care sunt supuse acestea. Efectul placebo este insa contrazis de eficienta pe care remediile au dovedit-o asupra copiilor, persoanelor aflate in coma si chiar si asupra animalelor.

Cine a pus bazele homeopatiei?
Legea similitudinii este cunoscuta din timpul lui Hippocrates (cc 400 de ani I.C.) dar cel care a dezvoltat-o si a pus-o in practica a fost Samuel Hahnemann la sfarsitul secolului XVIII.
Samuel Hahnemann a trait intre anii 1755-1843, a absolvit Facultatea de Medicina de la Universitatea din Erlangen in 1781 si curand dupa ce a inceput sa practice, a devenit dezamagit de efectele secundare si de ineficienta tratamentelor din timpul sau si a renuntat la practicarea medicinei in 1790.

In anii urmatori a ales sa-si suporte financiar familia traducand texte medicale in germana, limba sa nativa. Astfel a ajuns intr-o zi sa traduca un text despre coaja de Cinchona din care se extrage chinina folosita in tratamentul malariei. Acest text explica eficienta chininei in tratamentul malariei prin efectul sau astringent si gustul amar.  Hahnemann si-a dat seama ca nu are nici o logica, deoarece existau si alte substante cu aceleasi proprietati si care nu aveau nici un efect in malarie.

S-a hotarat sa faca un experiment care avea sa-i schimbe viata si care avea sa duca la descoperirea Homeopatiei. S-a hotarat sa vada ce efect are chinina asupra propriului organism. La scurt timp dupa ce si-a administrat chinina, a inceput sa aiba simptome similare cu cele ale malariei: febra, sete, palpitatii, anxietate, oboseala, dureri musculare si articulare. Simptomele dispareau dupa incetarea administrarii de chinina si reapareau la administrarea unei noi doze. Hahnemann a inceput sa se intrebe daca nu cumva chinina era eficienta in tratamentul malariei, nu pentru ca era astringenta si amara, ci pentru ca putea sa provoace simptomele de malarie la omul sanatos.

Hahnemann a facut experimente si cu alte substante asupra sa si a altor voluntari sanatosi si de fiecare data a ajuns la aceeasi concluzie: substanta care provoca anumite simptome la omul sanatos, putea trata afectiuni care se manifestau cu aceleasi simptome la un om bolnav. Asfel s-a dezvoltat idea de proving.

Ce este provingul?
Provingul este metoda prin care se testeaza efectele terapeutice ale unei substante. Denumirea provine de la cuvantul german Prüfung care inseamna “test” si se efectueaza prin administrarea simultana a unei substante preparate dupa regulile homeopatiei unui grup de oameni sanatosi, timp de mai multe zile. In toata aceasta perioada, subiectii care efectueaza provingul trebuie sa-si noteze cu lux de amanunte toate simptomele care apar, precum si starile emotionale, senzatiile, dorintele si aversiunile alimentare, s.a.m.d. La sfarsitul provingului, se face o selectie a simptomelor care apar cel mai frecvent si cu mai mare intensitate si astfel se determina simptomele pe care substanta respectiva le poate trata, indiferent de boala in care apar aceste simptome.